Türkiye Türkçesi hangi lehçeye ait?
Türkçe, Türk dilinin bir çeşidi olan Oğuz dilinin bir koludur. Yeni Türkçe döneminde batıda Osmanlı Türkçesi ve doğuda Çağatay Türkçesi’nin yazılı dili olarak varlığını sürdüren Türk dili, 20. yüzyılın siyasi olaylarından büyük ölçüde etkilenmiştir.
Türkiye Türkçesi Lehçe sınıflamasında hangi gruba dahildir?
TÜRKÇE’NİN DÜNYA DİLLERİ ARASINDAKİ YERİ Türkçe, yapı itibarıyla dünya dilleri arasında eklemeli diller grubunda; köken itibarıyla ise Ural-Altay dil grubunun Altay dil ailesine bağlıdır.
Türkiye Türkçesi hangi dil grubunun koludur?
Türkçe, dünyada kökleri binlerce yıl öncesine dayanan ender dillerden biridir. Türkçe, yapısal olarak dünya dilleri arasında eklemeli diller grubuna girer; köken bakımından ise Ural-Altay dil grubunun Altay dil ailesine aittir.
Türk dilinin lehçeleri nelerdir?
Bu yazı dilleri Türkçe, Azerice, Türkmence, Özbekçe, Kazakça, Kırgızca, Tatarca, Başkurtça, Uygurca, Gagavuzca, Karakalpak, Kumuk, Karaçay-Balkarca, Nogayca, Hakasça, Altayca, Tuvanca, Çuvaşça ve Yakutçadır.
Türkiyenin iki lehçesi nedir?
Türk dili; Çuvaşça, Yakutça ve Türkçe olmak üzere üç lehçeye ayrılır. Türk dilinden ayrılan ilk lehçe Çuvaşça, Türk dilinden ayrılan ikinci lehçe ise Yakutçadır.
Türk dilinde lehçe nedir?
Lehçe veya lehçe, belirli bir coğrafi bölgedeki insanlar tarafından konuşulan bir dilin çeşididir. Lehçe kelimesi Arapçadan Türkçeye girmiştir. “Diyalek” ve “ağan” kelimeleri de bazı Lehçe sözlüklerde yer almaktadır.
Türkiye Türkçesi hangisine dahildir?
Dil aileleri sınıflandırmasında Türkçe, Doğu Avrupa, Orta Asya ve Sibirya’da konuşulan yaklaşık 30 yaşayan dili içeren Türk ailesine ait olup, bu dil ailesinin Şaz Türkçesi koluna bağlı olan Oğuz dil grubuna aittir. Oğuz grubu içinde Rumeli Türkçesi ve Gagauz ile birlikte grubun batı kolunu oluşturur.
Türk Lehçeleri sınıflandırılması neye göre?
Samoyloviç, ana Türkçedeki d sesinin çeşitli lehçelerdeki d, t, z, y ses eşdeğerliklerine göre Türk lehçelerini “d, t, z” ve “y” grubu olmak üzere iki gruba ayırmıştır. Samoyloviç, ana Türkçede “ayak” anlamına gelen “adak” sözcüğünü ölçüt alarak Türk lehçelerini adak ve ayak olmak üzere iki gruba ayırmıştır.
Türkiye Türkçesine en uzak lehçe nedir?
Türk dilinin uzak lehçeleri Çuvaş, Saha/Yakut ve Halaç Türkçesidir.
Türkiye Türkçesinin dilimiz hangi koluna aittir?
Bu makalede öncelikle dilin tanımı ve yeryüzündeki dil aileleri belirtilmektedir. Daha sonra Türkçenin dünya dil gruplarından Ural-Altay dil grubuna ait olduğu ve bu dil ailesinin Altay koluna ait olduğu açıklanmıştır. Türkçemiz kültürümüzün temel taşıdır.
Türkçe dil grupları nelerdir?
Çuvaş ve Yakut lehçelerinin olduğu, bazı bilim adamlarının buna katılmadığı, Türk lehçelerinin dört ana gruba ayrıldığı belirtilmektedir. Bunlar a) Oğuz grubu, b) Kıpçak grubu, c) Karluk grubu, d) Güney Sibirya grubudur.
Türkiye Türkçesinin ortaya çıktığı dil kolu nedir?
BATI TÜRKÇESİ Günümüz yazı dillerinin sınıflandırılmasında Türkiye Türkçesi, Gagavuz Türkçesi, Azerbaycan Türkçesi ve Türkmen Türkçesi Batı Türkçesi grubuna girer. Türk yazı dilinin bu kolu Oğuz lehçesine dayandığı için Oğuz grubu olarak da adlandırılır.
Türkiye Türkçesi hangi lehçe grubuna aittir?
Oğuz Türk ailesinden Şaz Türkçesinin güneybatı koludur. Bu grubun dillerini konuşanların toplam sayısı yaklaşık 120 milyondur ve bu grubun dillerinin yaklaşık %95’ini Azerbaycanca, Türkçe ve Türkmence oluşturur.
Türk Lehçeleri kaç gruba ayrılır?
Lars Johanson (1998) Türk lehçelerini tipolojik ve genetik dağılımlarına göre 6 kola ayırır: I. Güneydoğu grubu, Oğuz Türkçesi II. Kuzeybatı grubu, Kıpçak Türkçesi III. Güneydoğu grubu, Uygur Türkçesi IV. Kuzeydoğu grubu, Sibirya Türkçesi V.
Kuzey Doğu Grubu Türk Lehçeleri nelerdir?
ÇAĞDAŞ YAZILI TÜRK DİLLERİ 4 KUZEYDOĞU GRUBU Çağdaş Türk lehçeleri iki ana gruba ayrılabilir: uzak ve yakın lehçeler. Uzak lehçeler arasında Türkçe, Çuvaşça, Yakutça ve Halakhic yer alır.
Türkiye Türkçesine en uzak lehçe nedir?
Türk dilinin uzak lehçeleri Çuvaş, Saha/Yakut ve Halaç Türkçesidir.
Çuvaşça Türkçenin lehçesi mi?
Türkologlar arasında Çuvaş Türkçesi ile Saha/Yakut Türkçesinin Türkçenin uzak lehçeleri olduğu konusunda görüş birliği varken, Halaç Türkçesi bazı Türkologlarca Oğuz grubu Türk lehçelerinden biri olarak kabul edilmekte; bazı Türkologlar ise uzak lehçeler kategorisinde olduğunu belirtmektedirler.
Osmanlı Türkçesi lehçe mi?
Bu görüş 1983 yılına kadar Türk dil topluluğunda yaygındı. Öte yandan Osmanlı kültürüne yakınlık duyan muhafazakâr kesim, Osmanlı yazı dilinin de Türkçenin bir lehçesi olduğunu vurgulamak için “Osmanlı Türkçesi” ifadesini tercih ediyordu (Örneğin Faruk Kadri Timurtaş, Mustafa Özkan vb.).
Istanbul Türkçesi hangi lehçe?
Standart dil veya standart dil olarak da adlandırılır. Türkiye Türkçesinin genel kabul görmüş ve yazılı lehçesi İstanbul lehçesidir. İstanbul lehçesi Rumeli lehçelerinden biri olduğundan, yazılı dil bir Rumeli lehçesinden gelişmiştir.