İçeriğe geç

Isparta Nın Kaç Tane Kazası Var

Isparta’nın eski adı nedir?

Isparta, 1846 yılında fermanla kurulan Konya Vilayetinin Hamid Sancağı’nın merkezidir. O zamanki adı Hamidabad’dır.

Isparta’nın en büyük ilçesi hangisidir?

İlde Merkez İlçe, Aksu, Atabey, Eğirdir, Gelendost, Gönen, Keçiborlu, Senurkent, Sütçüler, Şarkikaraağaç, Uluborlu, Yalvaç ve Yenişarbademli olmak üzere 13 ilçe bulunmaktadır. Merkez İlçeden sonra en büyük ilçe merkezi Yalvaç’tır. En az nüfuslu ilçe ise Yenişarbademli’dir.

Isparta kaç yılında il oldu?

Isparta, Lidyalılar, Frigyalılar, Persler, Helenler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Hamidoğulları Beyliği ve Osmanlılar tarafından yönetildi. Isparta, 1204 yılında III. Kılıçarslan döneminde Türkler tarafından ele geçirildi. İl 1923 yılında bağımsız oldu ve 1926 yılında “Isparta” adını aldı.

Isparta’da kaç ilçe var?

İlde merkez ilçenin yanı sıra 13 ilçe bulunmaktadır: Aksu, Atabey, Eğirdir, Gelendost, Gönen, Keçiborlu, Senurkent, Sütçüler, Şarkikaraağaç, Uluborlu, Yalvaç ve Yenişarbademli.

Isparta öğrenci şehri mi?

Öğrenci Dostu Şehir Isparta. Isparta, “Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri” sıralamasında 192 üniversite arasında 80 puanla 21. sırada yer alarak memnuniyeti yüksek şehirler arasında yer aldı.

Isparta hangi ülkeye ait?

Isparta, Türkiye’nin güneybatısında bulunan bir ildir. Akdeniz’in kuzeyindeki Göller Bölgesi’nde yer almaktadır.

Ispartalılar en çok nerede yaşıyor?

Buna göre ilk sırada Antalya yer aldı. Antalya’da 63.505 Spartalı yaşıyor. Bu ili 56.709 kişiyle İstanbul, 23.974 kişiyle Ankara, 23.770 kişiyle İzmir, 7.772 kişiyle Konya, 6.386 kişiyle Burdur, 5.596 kişiyle Denizli, 4.1.791 kişiyle Bursa ve Aydın’da 4.449 Ispartalı yaşıyor.

Isparta Türkiye’nin kaçıncı büyük şehri?

Die bevölkerungsreichsten Städte der TürkeiZeileStadtProvinz39IspartaIsparta40AydınAydın41UşakUşak42AksarayAksaray54 weitere Zeilen

Isparta’nın kaç köyü var?

Isparta İlçe Sayısı: 12 Belediye Sayısı: 22 Şehir Sayısı: 9 Köy Sayısı: 204

Isparta’nın hangi hayvanı meşhur?

Isparta ilinde yöresel koyun ve kıl keçisi yetiştiriciliği yaygın olarak yapılırken, hayvancılık Isparta halkının önemli geçim kaynaklarından birini oluşturmaktadır.

Isparta Konya’dan ne zaman ayrıldı?

1919-1921 yılları arasında Konya, Antalya, Isparta ve Burdur illeri müttefik güç İtalya tarafından işgal edildi. 1923 yılında Konya vilayeti beş şehre bölündü: Niğde, Konya, Burdur, Antalya, Isparta ve Karaman (sonradan).

Isparta kışın soğuk mu?

Sıcaklık Isparta’da en sıcak aylar Temmuz ve Ağustos, en soğuk aylar ise Ocak ve Şubat’tır. Isparta’nın 30 yıllık sıcaklık gözlemlerine göre, ilin yıllık ortalama sıcaklığı (12.0 °C)’dir. İlde kaydedilen en yüksek sıcaklık (38.7 °C) ve en düşük sıcaklık (-21.0 °C)’dir.

Isparta’da kaç kasaba var?

Keçiborlu 1948 yılında ilçe olmuştur. İlçede 4 belde (Aydoğmuş, Kılıç, İncesu, Senir) ve 15 köy (Ardıçlı, Çuköroren, Gülköy, Kaplanlı, Kavakköy, Kozluca, Kuyucak, Özbahçe, Saraycık, Yenitepe, Yeşilyurt) bulunmaktadır.

Isparta ilimiz ne ile ünlü?

Isparta, Isparta ilinin merkezi olan şehirdir. Şehir, yerel el dokuması halıları ve gül yetiştiriciliği ile ünlüdür.

Yalvaç nerenin ilçesidir?

Isparta’ya 105 km uzaklıktaki Yalvaç, Sultan Dağları’nın güney eteklerinde 1415 km²’lik bir alanda yer almaktadır. Deniz seviyesinden ortalama yüksekliği 1,5 km’dir.

Isparta Konya’dan ne zaman ayrıldı?

1919-1921 yılları arasında Konya, Antalya, Isparta ve Burdur illeri müttefik güç İtalya tarafından işgal edildi. 1923 yılında Konya vilayeti beş şehre bölündü: Niğde, Konya, Burdur, Antalya, Isparta ve Karaman (sonradan).

Isparta Yunanca ne demek?

Antik Yunan’da kullanılan kelimelerden biridir. “Sporlara dağılmış” anlamına gelen Isparta, günümüzde şehir adı olarak kullanılmaktadır.

Gelendost ismi nereden gelir?

Arap seyyah İbn-i Bibi’nin Muhtasar Selçuk isminde “Gelende” Anadolu Selçuklu Sultanı’nın yaz tahtı ve zevk şehri olarak geçmektedir. Fatih Sultan Mehmet zamanında “Gelende” ismi “Gelendost” olmuştur.

Şarkikaraağaç ismi nereden gelir?

III. Kılıçarslan döneminde 1203 yılında Türk yurdu haline gelen ve o dönem adı “Karaağaç” olan ilçemiz, Hamitoğulları döneminde “Şarkîkaraağaç” ismiyle anılmıştır. Çünkü bugünkü Acıpayam ilçesi “Garbikaraağaç” adını taşırken Denizli yöresi Kütahya iline bağlıydı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

mecidiyeköy escort