Hatayi ne anlama gelir?
Şah İsmail de “hata yapan, hataya düşen, kusuru olan, hata yapmaktan aciz olan, günahı olan, kusuru olan, hata yapan” anlamlarına gelen “Hatai” mahlasını kullanmıştır.
Rumi motifi ne demek?
Rumi kelimesi Anadolu’ya ait anlamına gelir. Bunlar stilize edilmiş kanat ve gaga benzeri şekillerden oluşan hayvan motifleridir. Uygurlar tarafından hayvan figürlerinde bir motif olarak kabul edilen Rumi, bu dönemde o kadar gelişti ki spiral ağlar üzerinde bir desen haline geldi ve süslemede bir stil veya tarz haline geldi.
Motif türleri nelerdir?
Figüratif motifler (insan, hayvan, nesne) • Geometrik motifler (üçgen, kare, daire, beşgen, altıgen, vb.) Sembolik motifler ((kozmik) güneş, ay, yıldız, vb.) Motiflerde kaligrafik öğeler de sıklıkla görülmektedir. Çiçek çeşitleri: özellikle lale, karanfil, gül, sümbül, vb.
Penç motifi ne demek?
Penç, bir çiçeğin kuşbakışı görünümünün stilize edilmesiyle oluşturulmuştur, Hatayî (Şekil 2) ve Goncagül ise bir çiçeğin dikey kesitinin stilize edilmesiyle oluşturulmuştur. Hatayî, Penç, gül goncası ve yaprak motifleri tamamen stilize edildiği için örnek çiçeğin orijinali belirlenememektedir.
Hatayi sanatı nedir?
“Hatayi”, geleneksel Türk süsleme sanatlarında, özellikle kitap tezhiplerinde, çini, ciltçilik ve tekstil sanatında sıklıkla kullanılan bir motif türüdür. “Hatayi”, Orta Asya ve Çin-Türkistan kökenli ve tamamen stilize olmaları nedeniyle genellikle hangi çiçeğin tasvir edildiği net olmayan motifleri ifade eder.
Hatay anlamı ne demek?
“SINIRDA AY” Atatürk, Hatay adını 2 Kasım 1936’da verdi. Hatay adı, “SINIRDA AY” anlamına geliyor….
Muska motifi ne anlama gelir?
Geleneksel Anadolu dokumalarında sıklıkla görülen muska motifi, sahibini tehlikeli dış etkenlerden korumak için büyülü ve dini bir güce sahip olduğuna inanılan yazılı bir tılsımdır. Muska motifi, nazar olarak kabul edilen nazar olgusuna karşı kullanılmıştır.
Kurt motifi ne demek?
Savaşçılığı ve savaş ruhunu, özgürlüğü, hızı, doğayı ve ruhu, sahayı görebilme yeteneğini temsil eder. Türk milletinin başına kötü bir şey geldiğinde veya bir tehdit ortaya çıktığında ortaya çıkar ve yolu gösterir. Çadırların önüne altın kurt başlı direkler yerleştirilir. Savaş ruhu (tanrısı) bir kurt şeklini alır.
Hatai motifi anlamı nedir?
Süslemenin temel unsurlarından biri olan Hatai’nin büyük bir işlevi olduğu ve süsleme sanatının temeli olduğu ortaya çıkıyor. Hatai motifi, genellikle bir toplumun gelenek ve göreneklerinin, zevkinin, anlayışının ve inancının kültür ve sanat alanında bir ifadesidir.
Türk kilimi nedir?
İki iplik sistemi kullanılarak dokunan yünden yapılan tiftiksiz el dokuması kumaşa halı denir. Tunceli ve çevresinde, duvarlara ve odaların ve evlerin çatılarına asılabilir. Ayrıca yükleri örtmek ve yastık kılıfı olarak kullanılır. Kökeni Türkçe olup Türkçeden diğer dillere geçmiştir.
Kilimde mavi renk ne anlama gelir?
Türklerin bu asil rengi halılarda zenginlik, mutluluk ve neşeyi ifade ederdi. Yeşil gökyüzüdür, mavi asalet ve ihtişamdır. Sarı kötülükten korunmayı, siyah ise dünya sorunlarından arınmayı ifade eder.
Efsanelerde motif nedir?
Sözlü gelenekteki destanlarda, efsanelerde ve masallarda sıkça karşılaşılan bir motif olan petrifikasyon, insanların, hayvanların, bitkilerin veya nesnelerin taşlaştırılmasını ifade eder. Motif, Türkiye dışında ve Türkiye’de yaşayan Türkler arasında son derece yaygındır.
Münhani motifi nedir?
Münhani motifi, kıvrımlardan oluşan aydınlatma ve süslemede kullanılan bir motiftir. Genellikle kitap tezhiplerinde Rumi motifiyle birlikte kullanılmıştır. Ayrıca zamanla farklı formlar benimseyerek kendine özgü bir tavır geliştirmiş ve bu motif cami süslemelerinde sıklıkla kullanılmıştır.
Palmet motifi nedir?
Palmet, bir palmiye ağacının yelpaze şeklindeki yapraklarına benzeyen dekoratif bir öğedir. Bu yapraklar genellikle bir sapın her iki tarafında simetrik olarak açılır. Palmetler kabartma olarak oyulabilirken, iki boyutlu olarak da resmedilmiş örnekleri vardır.
Tarak motifi ne anlama gelir?
Tarak motifi genellikle evlilik ve doğumla ilişkilendirilir. Bu motif evlenme ve doğumu nazardan koruma isteğini ifade eder. Yaratıcı gücün simgesi olan “el”, insanları hayvanlardan ayıran en önemli organdır. Eller, gücü, kudreti ve hakimiyeti simgeler.
Hatayi kimin mahlası?
Safevi devletinin kurucusu Şah İsmail (1487–1524) aynı zamanda büyük bir sanatçıydı. Şiirlerinde “Hataî/Hataî” mahlasını kullanan Şah İsmail, 16. yüzyılda doğmuştur. Yüzyılın en önemli Azerbaycan-Türk şairlerinden biridir.
Şah Hatayi kimdir vikipedi?
Alevi-Bektaşi mezhebinin Ardebil Tekkesi’ne bağlı Safevi koluna mensup olduğu iddia edilmektedir. Yaşadığı dönemde ismi Pir Sultan Abdal ve Şah Hatayi ile birlikte anılmış olup yedi büyük ozan arasında yer almıştır. İnançları nedeniyle acı dolu bir hayat yaşadığı ve zindanlara atıldığı söylenmektedir.
Şah hatayi nedir?
Safevi Devleti’nin kurucusu Erdebil Tekkesi şeyhi Şah İsmail, 25 Receb 892/17 Temmuz 1487’de Erdebil’de doğdu. Babası Safevi şeyhi Haydar (ö. 1488), annesi ise Akkoyunlu Uzun Hasan’ın (ö. 1478) kızı ve Alemşah lakabıyla tanınan Halime Begüm’dür (ö. 929/1522-23).
Hatai ne?
El yazmaları, tabaklar ve murakkaları ezilmiş altın varak ve çeşitli renklerle süslemeyi içeren dekoratif sanat. Tüm hakları saklıdır. TDV İslam Ansiklopedisi’nin tüm telif hakları TDV İslam Araştırmaları Merkezi’ne ait olup 5846 sayılı Kanun hükümlerine tabidir.