İşsizlik maaşı hangi hallerde alınamaz?
İşsizlik ödeneği kimlere verilebilir, kimlere verilemez? 1) İşveren tarafından deneme sözleşmesinin feshi halinde – alınamaz. 2) Çalışan tarafından deneme sözleşmesinin feshi halinde – alınamaz.
İşsizlik maaşı hangi şartlarda alınır?
Son 3 yılda en az 600 gün sigortalı olarak çalışmış ve işsizlik sigortası primi ödemiş olmanız gerekmektedir. Ayrıca işsiz kalmadan önceki son 120 gün boyunca aralıksız çalışmış olmanız gerekmektedir. İşten ayrıldıktan sonraki 30 gün içinde Türkiye İş Kurumu’na (İŞKUR) başvurmanız zorunludur.
6 ay çalışan bir kişi işsizlik maaşı alabilir mi?
En az 120 gün çalışmış olan kişiler işsizlik maaşı almaya hak kazanır. Bu nedenle, işinden ayrılmadan önce en az 6 ay çalışmış olan kişiler, işsizlik maaşı alma şartları çerçevesinde çalışma günü sınırını karşılar. 6 ay çalışmış olan herkes işsizlik maaşı alabilir.
İşsizlik maaşı hangi hallerde kesilir?
İşsizlik ödeneği hangi durumlarda kesilir? Kişinin ikamet ettiği belediye sınırları içerisinde mesleğine ve daha önce çalıştığı işe uygun İŞKUR tarafından önerilen bir işin meşru bir sebep olmaksızın reddedilmesi, işsizlik ödeneği alırken kişinin kayıtlı olmadığının belirlenmesi, işsizlik ödeneği alırken emekliye ayrılması, 30 Temmuz 2024
İşsizlik maaşı ne durumlarda alınmaz?
İşsiz kaldıkları günden itibaren 30 gün içinde İŞKUR’a işsizlik ödeneği başvurusunda bulunmayanlar için 30 günlük süre hak mahrumiyeti süresi değildir ve geciken süre için işsizlik ödeneği ödenmez. İşsizlik ödeneği, toplam hak kazanma süresinin kalan günleri için ödenir.
İşsizlik maaşı şartları nelerdir 2024?
Çalışan son 3 yılda 600 gün çalışmış ve işsizlik sigortası primini ödemiş ise 2024 yılında 180 gün işsizlik ödeneği almaya hak kazanır.
2024 işsizlik maaşı ne kadar oldu?
2024 yılında işsizlik maaşı ne kadar? 2024 yılında en düşük işsizlik maaşı 7.940 TL, en yüksek işsizlik maaşı ise 15 TL’dir.
İşsizlik maaşı almak için hangi maddeden çıkış yapılmalı?
İşten çıkış kodu olarak; 4, 5, 12, 13, 17, 22 gibi kodlu sebeplerden dolayı iş sözleşmesinin sona ermesi halinde çalışan işsizlik ödeneği alabilir.
1 yıl çalışan kaç ay işsizlik maaşı alır?
1.080 gün çalışıp işsizlik sigortası primi ödeyen sigortalı işsizlere 10 ay süreyle işsizlik ödeneği verilecek.
İstifa edince işsizlik maaşı alınır mı?
Çalışan, iş sözleşmesini geçerli bir nedenle feshederse, işsizlik ödeneği almaya hak kazanır. Bu nedenle, “Feshedilen kişi işsizlik ödeneği alabilir mi?” sorusunun cevabı yoktur. Çalışanın feshinin İş Kanunu’nun 24. maddesi uyarınca geçerli bir nedene dayanması durumunda, işsizlik sigortasından yararlandığını söyleyebiliriz.
Asgari ücret işsizlik maaşı ne kadar?
İşsizlik ödeneği, son 4 ayın ortalama ücretinin yüzde 40’ı olacak ve brüt asgari ücretin yüzde 80’ini geçemeyecek. En düşük işsizlik ödeneği 7.940 TL’den 10.323 TL’ye, en yüksek işsizlik ödeneği ise 15.881 TL’den 20.646 TL’ye çıkacak.
Tazminat almadan işsizlik maaşı alabilir mi?
Çalışanın iş sözleşmesini haksız bir sebeple feshetmemiş olması gerekir. Çalışanın iş sözleşmesi işveren tarafından haksız bir sebeple ve işverenin rızası olmadan feshedilmiş olmalıdır. Başka bir deyişle, çalışanın iş sözleşmesi işveren tarafından haklı bir sebeple feshedilmemişse, çalışan işsizlik yardımı almaya hak kazanabilir.
İşsizlik parası almak için ne gerekiyor?
Hizmet sözleşmesinin sona ermesinden önceki son 120 gün içinde hizmet sözleşmesine tabi olmak, hizmet sözleşmesinin sona ermesinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, hizmet sözleşmesinin sona ermesinden itibaren 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen veya elektronik ortamda başvuruda bulunmak.
İşsizlik maaşı için hangi kodla çıkış yapılmalı 2024?
SGK 2024 çıkış kodları nelerdir?Çıkış koduÇıkış ve fesih nedenleriİşsizlik ödeneği4İşveren tarafından haklı bir sebep olmaksızın sürekli iş sözleşmesinin feshi +5Belirli süreli iş sözleşmesinin feshi +8Emeklilik (yaş haddi) veya toptan ödeme nedeniyle9Engellilik nedeniyle emeklilik43 satır daha
Evlenince işsizlik maaşı alınır mı?
Ancak yine de kıdem tazminatına hak kazanırsınız. Evlilik nedeniyle işinizden ayrılırsanız işsizlik yardımı alamazsınız. Bu durumda sadece kıdem tazminatı alabilirsiniz ve bu kıdem tazminatı yeni hayatınızda önemli bir destek olabilir.
İşsizlik maaşı neden reddedilir?
İşsizlik ödeneği alabilmeniz için son 3 yılda en az 600 gün sigorta primi ödemiş olmanız gerekir. 600 gün prim ödenmemiş başvurular reddedilecektir. Bu durumda eksik prim günlerini telafi etmediğiniz sürece işsizlik ödeneği alamazsınız.
İşsizlik maaşı almak için hangi maddeden çıkış yapılmalı?
İşten çıkış kodu olarak; 4, 5, 12, 13, 17, 22 gibi kodlu sebeplerden dolayı iş sözleşmesinin sona ermesi halinde çalışan işsizlik ödeneği alabilir.
Sağlık sorunları nedeniyle istifa eden işsizlik maaşı alabilir mi?
Bunu yapmak için, bir sağlık raporu eklemeli ve meşru sağlık nedenleriyle işinize son verdiğinizi açıkladığınız bir talep (fesih değil) yazmalı ve bunu işvereninize sunmalısınız. Sağlık nedenleriyle işten çıkarılma durumunda, çalışan işsizlik yardımı alabilir.
Son 4 ay raporlu olan işsizlik maaşı alabilir mi?
Başka bir deyişle, işsizliğin üzerinden dört ay geçmişken hastalık izni almış olanlar, ücretsiz izin kullanmış olanlar veya hapis nedeniyle izinli sayılanlar, son 3 yılda en az 600 prim günü ödemişlerse işsizlik sigortasından ücret alabilirler. Bildirim almış olan işçi de bu çerçevede işsizlik sigortasından ücret alabilir.