Boşanmalarda kredi borcu olan ev nasıl paylaşılır?
Boşanma davası açılmadan önceki taksitler eşler tarafından birlikte ödenmiş sayılır ve borcu ödemeye devam eden eş, boşanma davasının açıldığı tarihten itibaren yapılan taksitlerin tek alıcısı olarak kabul edilir.
Mal paylaşımında evin değeri nasıl hesaplanır?
Evlilik sırasında geri ödenen kredinin evin satın alma değerine oranı %40’tır. Boşanma sırasında evin güncel piyasa değerinin 200.000 TL olduğunu varsayarsak; evin güncel piyasa değerinin %40’ı yani 80.000 TL’dir. Başka bir deyişle, boşanmada mal paylaşımına konu olan değer 80’dir.
Boşanmada kredili evin durumu ne olur?
Krediyle satın alınan bir evin tapusu genellikle krediyi çeken eşin adına kayıtlıdır. Ancak, mülkü finanse etmek için kullanılan kredi genellikle her iki eş tarafından birlikte geri ödenir. Bu, diğer eşin de mülk üzerinde hak iddia etmesine olanak tanır.
Evliyken çekilen kredi boşanınca ne olur?
Eşlerin borçları, edinilmiş mallara katılım mal rejiminde evlilik birliğinin devamı sırasında ortaya çıkan giderlerdir. Kişisel bir borç olmadığı varsayılırsa, tarafların müteselsilen sorumlu oldukları varsayılır. Ayrıca taraflar borçtan sorumlu olmadıklarını ispat ederek borçtan kurtulabilirler.
Boşandıktan sonra ev nasıl paylaşılır?
Bu bağlamda, “boşanmadan sonra ev ve araba satın alındı” ifadesi genellikle ortak mülkiyetli mülkü ifade eder. Ortak mülkiyetli mülk örnekleri arasında evlilik sırasında edinilen gayrimenkul, araçlar ve diğer değerli eşyalar bulunur. Boşanmada, bu varlıklar genellikle eşit olarak bölünür. Evlilikten önce veya kişisel olarak edinilen varlıklar.
Eşin kredi borcu diğer eşi bağlar mı?
Kişisel borçlar, bir eşin kendi adına yaptığı borçlardır. Örneğin, özel borçlar, eşin adına alınan bir kredi veya özel harcamalar sonucu yapılan borçları içerir. Türk hukukuna göre, bir eşin maaşına diğer eşin kişisel borçları nedeniyle haciz konulamaz.
Boşanmada evin değerini kim belirler?
Medeni Kanun’a göre mahkeme öncelikle evlilik sırasında edinilen malların değerlemesini ister. Değerleme şirketleri evlilik sırasında edinilen malların gerçek değerinin ve değer artışının belirlenmesine dayalı bir değerleme raporu ister. Bir anlaşmazlık durumunda bu rapor zorunludur.
Mal paylaşımı davasında avukat yüzde kaç alır?
Boşanmada mal paylaşımına gelince, avukatın ödemeye hak kazandığı toplam ücretin yüzdesi davaya bağlı olarak değişebilir. Mal paylaşımı boşanmadan farklı bir dava olduğundan, toplam ücretin yüzdesi değişecektir. Genel bir kural olarak, mal paylaşımı davalarında avukat ücretleri genellikle %10 ile %25 arasındadır.
Bir evin gerçek değeri nasıl hesaplanır?
Türkiye’de bir dairenin değerini hesaplamak için 214 aylık kira baz alınır. Uzmanlar özellikle İstanbul için 212 aylık bir süre varsayar. Satın almayı düşündüğünüz evin değerini aylık kirayı 214 ile çarparak belirleyebilirsiniz.
Mal paylaşımı davasında taşınmazın hangi tarihteki değeri esas alınır?
Eşlerin kişisel ve edinilmiş mal varlıkları, mal rejiminin sona erdiği tarihteki durumlarına göre değerlendirilir; bu varlıkların tasfiye anındaki cari piyasa değerleri genellikle dikkate alınır. Başka bir deyişle, tasfiye edilecek malın tahliye bedeli, tasfiye kararına en yakın zamanda belirlenmelidir.
Çekişmeli boşanma davasında mal paylaşımı nasıl olur?
Çekişmeli boşanmada mal paylaşımı: Söz konusu mallar taraflar arasında %50 oranında paylaştırılır. … Evlilik sırasında mallar, bunları kimin satın aldığına bakılmaksızın paylaştırılır. Bunları kendi paralarıyla satın aldığını iddia eden taraflar dikkate alınır.
Boşanma davasında banka hesapları incelenir mi?
Türkiye’deki boşanma davalarında banka hesapları genellikle 5 yıllık bir süre boyunca kontrol edilir. Bu kontrol kapsamında mahkeme tarafların gelirlerini, masraflarını ve olası hırsızlık girişimlerini belirler. Ancak koşullara ve şüphelere bağlı olarak bu kontrol süresi daha da uzatılabilir.
Boşanınca oturulan ev kime kalır?
Ev evlilik sırasında satın alınmışsa ve eşlerden birinin adına kayıtlı değilse, çocukların velayetini elinde bulunduran eş genellikle evde yaşamaya devam edebilir. Ancak, ev eşlerden birinin kişisel mülküyse veya önceden var olan bir varlıksa, eve sahip olan eş evde kalma hakkına sahiptir.
Mal paylaşımında katkı payı nasıl hesaplanır?
Yargıtay’a göre, katkı para veya mal gibi maddi bir katkı ise katkı oranı şu şekildedir: Eşin katkısının katkı anındaki malın değerine bölünmesiyle hesaplanır. Bu formülden çıkan katkı oranı, uyuşmazlık anındaki malın değeriyle çarpılarak alınacak katkı payı belirlenir.
Boşanmadan önce bankadaki para çekilirse ne olur?
Boşanmadan önce bankadan para çekilirse: Eşlerin evlilik süresince yaptıkları çalışmaların karşılığı olarak kazandıkları para bir edinim olarak kabul edilir. Bu nedenle eşlerin banka hesaplarındaki birikimler de mal paylaşımına tabidir.
Boşanırken ev kimde kalır?
Eşler boşanma davası sırasında evde kimin kalacağı konusunda anlaşmışlarsa, evde kalma hakkı olan kişi evde kalır. Ancak boşanmalarda çoğu zaman bir anlaşmaya varılmaz ve hakim boşanma davası sırasında evde kimin kalacağını belirli durumun koşullarına göre belirler.
Eşin borcundan diğer eş sorumlu mudur?
Eşler arasında eşitlik esasına dayanan bu düzenleme, eşleri evlilik birliğinin borçlarından eşit şekilde sorumlu kılmaktadır.
Kredi ile alınan ev ortak olur mu?
Halen evli olan çiftler, ipotekli krediyle satın aldıkları evin mülkiyetini birlikte devredebilirler. Ancak Türk Medeni Kanunu’nun ilgili maddesine göre, bir çiftin evlendikten sonra edindiği tüm mallar ortak mal olarak kabul edilir.
İpotekli ev eşe devredilebilir mi?
İpotekli bir malın, ipotek borcu da dahil olmak üzere, başkasına devredilmesine engel bir durum yoktur.